معرفی قرص تیروئید برای کم کاری تیروئید

به گزارش وبلاگ راضانی، کم کاری یا پرکاری تیروئید از مسائل شایعی است که در اثر ترشح هورمون توسط غده تیروئید به میزان کمتر یا بیشتر از حد احتیاج بدن ایجاد می گردد. قرص لووتیروکسین (Levothyroxine) به عنوان قرص تیروئید در درمان کم کاری غده تیروئید، گواتر و کرتینیسم نوزادان مصرف می گردد. سردرد، لرزش، عصبی شدن و... بعضی از عوارض مصرف این دارو هستند.

معرفی قرص تیروئید برای کم کاری تیروئید

غده تیروئید چیست و چرا کم کار یا پرکار می شود؟

غده تیروئید از غده های مهم بدن است که وظایفی همچون تنظیم دمای بدن، سوخت و ساز و ضربان قلب را برعهده دارد. زمانی که این غده به اندازه لازم هورمون ترشح نکند بدن نمی تواند به درستی کار کند. اگر این غده میزان هورمونی بیش از آن چیزی که بدن احتیاج دارد فراوری کند می گوییم که فرد دچار پرکاری تیروئید می باشد و این قضیه در افراد با کم کاری تیروئید کاملا برعکس است یعنی غده تیروئید هورمونی کمتر از میزان مورد احتیاج بدن ترشح می نماید. این که چرا یک فرد دچار کم کاری یا پرکاری تیروئید می شود دلایل مختلفی وجود دارد. تغذیه نادرست، استرس، بارداری و عوامل ژنتیکی همگی می توانند در ابتلا به این عارضه دخیل باشند.

معمولا کسانی که دچار کم کاری یا پرکاری تیروئید می شوند در ابتدا خود متوجه آن نمی شوند و تنها می توانند با انجام آزمایش تیروئید و تفسیر آن توسط پزشک به این موضوع پی ببرند. اما به طور کلی این دسته از افراد دچار علائمی می شوند که در زیر به مهمترین آن ها اشاره خواهیم کرد.

علایم ابتلا به کم کاری تیروئید

علائم کم کاری تیروئید در سنین و شرایط مختلف، متفاوت است. از علائم این بیماری در دوران بزرگسالی می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • خستگی
  • افسردگی
  • افزایش وزن
  • خشکی پوست
  • ریزش مو
  • اختلال قاعدگی
  • فشار خون بالا
  • اختلال در خواب
  • اختلال در باروری
  • بالا بودن کلسترول

علایم ابتلا به پرکاری تیروئید

  • تغییر در اشتها
  • فراموشی و کاهش تمرکز
  • اختلال در باروری

روش درمان چیست؟

اینکه بگوییم دارویی برای درمان قطعی تیروئید وجود دارد افسانه ای بیش نیست. چراکه این عارضه درمان قطعی نداشته و تنها می تواند کنترل شود. بنابراین ضروری است به صورت مادام العمر دارو مصرف کنید. خوشبختانه کنترل کردن آن کار چندان سختی نیست و تنها ضروری است به طور روزانه از قرص تیروئید استفاده شود. به مرور زمان و با انجام آزمایشات دوره ای (معمولا هر چند ماه یک بار) پزشک می تواند میزان دوز داروی شما را کاهش یا افزایش دهد. لووتیروکسین یکی از داروهای تیروئید است که به منظور درمان کم کاری تیروئید تجویز می شود. زمانیکه اقدام به استفاده از این دارو می کنید متوجه می شوید علائمی که داشته اید (مثل خستگی) رفته رفته کمتر شده و شرایط عمومی بدن رو به بهبودی می رود. در ادامه با این دارو بیشتر آشنا می شوید.

قرص لووتیروکسین چیست؟

قرص لووتیروکسین (Levothyroxine) در درمان کم کاری غده تیروئید، گواتر و کرتینیسم نوزادان مصرف می شود. همچنین از این دارو همراه با جراحی و پرتودرمانی رادیواکتیو به منظور درمان سرطان تیروئید استفاده می شود.

نام های تجاری، موارد مصرف، عوارض و تداخل دارویی

نام های تجاری Synthroid , Levoxyl , Tirosint , Levothroid
موارد مصرف درمان کم کاری یا پرکاری تیروئید
عوارض سردرد، لرزش، عصبی شدن، تحریک پذیری، کم خوابی و مسائل خواب، ضعف عضلانی، تعریق و عدم تحمل گرما، گرگرفتگی، تب، تهوع، استفراغ، ناراحتی معده، اسهال، کاهش وزن، افزایش اشتها، درد سینه، تپش قلب و ضربان قلب تند یا غیر طبیعی
تداخل دارویی انسولین و یا داروهای خوراکی درمان دیابت، داروهای ضدانعقاد خون مثل وارفارین، داروهای مسدود کننده بتا (مثل آتنولول، متوپرولول و پروپرانولول)، دیگوکسین، کلستیرامین و کلستیپول (داروهای کاهنده چربی خون)، آمفتامین ها، داروهای ضداحتقان و بعضی داروهای درمان آسم از جمله تئوفیلین

مقدار و نحوه مصرف قرص لووتیروکسین

مقدار دقیق دوز مصرفی قرص تیروئید، با توجه به نتیجه آزمایش خون و زیر نظر پزشک مربوطه مشخص می شود.

نکاتی که در ارتباط با مصرف این دارو باید بدانید

  1. اگر بیماری قلبی عروقی و یا کم کاری تیروئید شدیدی داشته باشید پزشک ممکن است درمان را با یک دوز کمتر از دارو آغاز نموده و سپس به تدریج دوز دارو را افزایش دهد.
  2. هرگز این دارو را کمتر یا بیشتر از مقدار تجویز شده مصرف نکنید.
  3. بعد از آغاز مصرف این دارو ممکن است چند هفته طول بکشد تا شما بتوانید تغییراتی در علائم بیماری خود مشاهده کنید.
  4. هرگز بدون مشورت با پزشک خود، مصرف لووتیروکسین را قطع نکنید.
  5. فهرست هر نوع داروی دیگری که مصرف می کنید را در اختیار پزشک قرار دهید.
  6. در صورتیکه باردار هستید یا قصد باردار شدن دارید پزشک را در جریان قرار دهید.
  7. چانچه در دوران شیردهی هستید قبل از مصرف قرص تیروئید با پزشک مشورت کنید.
  8. این دارو معمولا صبح و بصورت ناشتا (نیم الی یک ساعت قبل از صرف صبحانه) مصرف می شود.
  9. طی درمان با این دارو شرایط هورمون های تیروئید در خون شما بطور منظم باید آزمایش شود.
  10. در صورت انجام هر نوع جراحی، جراح را از مصرف این دارو آگاه سازید.
  11. این دارو در بعضی افراد می تواند باعث ریزش مو شود که عارضه ای موقتی است.

توصیه ها و مراقبت های پرستاری

  • قرص تیروئید نباید در فراد مبتلا به بیماری های وخیم قلبی عروقی همچون نارسایی عروق کرونر، سابقه سکته قلبی، فشار خون کنترل نشده و نیز به منظور کاهش وزن در افراد چاق استفاده شود.

چنانچه مبتلا به بیماری کم کاری یا پرکاری تیروئید می باشید بهتر است برای آگاهی از روش های درمانی این عارضه به لینک های زیر رجوع کنید.

بیشتر بدانید:

✅ روش های درمان کم کاری تیروئید چیست؟

✅ علائم پرکاری تیروئید چیست و چگونه درمان می شود؟

امیدواریم از این مطلب استفاده کافی را برده باشید. خواهشمندیم درصورتیکه تجربه مصرف این دارو را داشته و دیدگاهی در این باره دارید با دیگر خوانندگان مجله خبرنگاران در قسمت نظرات به اشتراک بگذارید.

منبع: setare.com
انتشار: 28 بهمن 1399 بروزرسانی: 28 بهمن 1399 گردآورنده: mohsen-razani.ir شناسه مطلب: 271

به "معرفی قرص تیروئید برای کم کاری تیروئید" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "معرفی قرص تیروئید برای کم کاری تیروئید"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید