رشد 5.6 درصدی اقتصاد دنیا و 2.1 درصدی اقتصاد ایران در سال 2021
به گزارش وبلاگ راضانی، بانک جهانی پیش بینی کرد که اقتصاد جهانی در امسال میلادی رشدی قوی اما به شدت غیریکنواخت را تجربه خواهد نمود و بالاترین نرخ رشد خود در 80 سال اخیر را به ثبت خواهد رساند.
در گزارش جدید بانک دنیای از چشم انداز مالی دنیا، نرخ رشد فراوری ناخالص داخلی دنیا در امسال میلادی 5.6 درصد پیش بینی شده است که این رقم در مقایسه با پیش بینی قبلی بانک دنیای 1.5 واحد درصد افزایش نشان می دهد. بانک دنیای در عین حال با اشاره به نابرابری شدید در توزیع واکسن کووید-19 در دنیا تأکید نموده است: رشد اقتصاد دنیای بر تعداد کمی از اقتصادهای عظیم، متمرکز خواهد بود و بسیاری از اقتصادهای نوظهور و درحال توسعه از این رشد جا خواهند ماند. در حالی که انتظار می رود حدود 90 درصد از اقتصادهای پیشرفته دنیا در سال 2022 به سطح درآمدی قبل از همه گیری ویروس کرونا بازگردند، احتمالاً تنها یک سوم اقتصادهای نوظهور و درحال توسعه چنین روندی را طی خواهند کرد.
بانک دنیای نرخ رشد مالی ایران در سال 2021 را 2.1 درصد و در سال های 2022 و 2023 به ترتیب 2.2 و 2.3 درصد پیش بینی نموده است. از طرفی بر اساس برآوردهای اولیه بانک دنیای، اقتصاد ایران در سال گذشته میلادی 1.7 درصد رشد داشته و ایران جزو معدود کشورهایی بوده است که سال 2020 را با نرخ رشد مالی مثبت پشت سر گذاشته اند.
البته در بین اقتصادهای منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا، مصر که دومین اقتصاد عظیم منطقه (از لحاظ فراوری ناخالص داخلی بر مبنای برابری قدرت خرید) به شمار می رود نیز سال 2020 را با نرخ رشد مالی مثبت 3.6 درصد به سرانجام رسانده است؛ اما به جز ایران و مصر، دیگر اقتصادهای عظیم منطقه همچون اقتصاد بسیاری از کشورهای دنیا در سال 2020 نسبت به سال 2019 کوچکتر شده اند. برآوردهای اولیه بانک دنیای حاکی از این است که فراوری ناخالص داخلی کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا در سال 2020 نسبت به سال قبل از آن 3.9 درصد کاهش یافته است. از سوی دیگر پیش بینی بانک دنیای از نرخ رشد مالی منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا نشان می دهد که اقتصاد این منطقه در امسال میلادی به سطح قبل از بحران کرونا بازنخواهد گشت و در سال های 2022 و 2023 نیز مانند سال های قبل از بحران کرونا، عملکرد ضعیف تری نسبت به میانگین دنیای خواهد داشت.
اما همان طور که اشاره شد، بانک دنیای پیش بینی نموده است که تعداد کمی از اقتصادهای عظیم دنیا نقش عمده ای در بهبود اقتصاد دنیای و بازگشت توأم با نابرابری آن به سطح قبل از همه گیری ویروس کرونا ایفا خواهند کرد. بر اساس گزارش بانک دنیای، اقتصاد آمریکا در امسال میلادی 6.8 درصد رشد خواهد نمود و چین -که سال گذشته را برخلاف دیگر اقتصادهای عظیم دنیا، با نرخ رشد مثبت پشت سر گذاشت- نیز شاهد رشد مالی 8.5 درصدی خواهد بود. اقتصاد هند که طی یک دهه اخیر (به جز سال بحرانی 2020) همیشه نرخ رشد مالی بالایی را تجربه نموده و در اغلب سال های دهه گذشته رکورددار نرخ رشد مالی در بین اقتصادهای عظیم دنیا بوده است به گفته بانک دنیای می تواند در امسال میلادی 8.3 درصد رشد کند.
منبع: اتاق بازرگانی ایران