خورش قلیه ماهی از لذیذترین غذاهای جنوبی
به گزارش وبلاگ راضانی، خبرنگاران : فوت وفن درست کردن قلیه ماهی را در این فیلم مشاهده کنید.
قلیه ماهی از غذاهای جنوبی و بسیار مفید برای بدن است. طرز تهیه خورش قلیه ماهی جنوبی را در ادامه بخوانید.
به گزارش خبرنگاران، طرز تهیه قلیه ماهی خوشمزه را بلد هستید؟ قلیه ماهی از غذاهایی است که فصل گرما و سرما نمی شناسد. این غذای لذیذ و پرخاصیت اهل جنوب هم به درد مهمانی می خورد و هم به عنوان یک وعده غذای خانوادگی روزانه همیشه مورد توجه خانم های کدبانو بوده است. در ادامه طرز تهیه خورش قلیه ماهی مجلسی جنوبی یا قلیه ماهی بوشهری یا اهوازی با ترکیب دقیق سبزی قلیه ماهی و ادویه های خوش عطر جنوب را بخوانید.
مواد لازم قلیه ماهی برای 4 نفر
ماهی هامور، شیر، زبیدی یا سنگسر: 700 گرم
تمرهندی: 100 گرم
سبزی قلیه ماهی شامل: 400 گرم گشنیز و 50 گرم شنبلیله
پیاز: یک عدد بزرگ
سیر: 5 حبه بزرگ
نمک، فلفل قرمز، پودر دانه گشنیز و ادویه مخصوص قلیه ماهی به میزان لازم
طرز تهیه قلیه ماهی جنوبی مجلسی
مرحله اول
برای درست کردن قلیه ماهی جنوبی مجلسی ابتدا 100 گرم تمرهندی را در میزانی آب گرم به مدت یک ساعت خیس کنید. بعد از یک ساعت با فشار پشت قاشق هسته و پوسته تمر هندی را جدا کنید و عصاره تمر هندی را از صافی رد کنید. بعد از این که تمر هندی را از صافی رد کردید یک قاشق غذاخوری آرد به آن اضافه کنید و آن قدر هم بزنید تا یک مایه یکدست به دست بیاید.
مرحله دوم
در مرحله بعد ماهی مورد نظرتان را با میزان کمی نمک، فلفل قرمز و پودر دانه گشنیز مزه دار کنید، 30 دقیقه برای مزه دار شدن ماهی کافی است. سبزی ماهی شامل گشنیز و شنبلیله را ساطوری و ریز خرد کنید. پیاز را ریز خرد کنید و کمی تفت دهید. به محض این که پیاز سبک شد، سبزی قلیه را به آن اضافه کنید و با هم تفت دهید.
مرحله سوم
اما سبزی قلیه ماهی چیست؟ همان گشنیز و شنبلیله با رعایت دقیق نسبت هر دو. سبزی قلیه ماهی باید روی شعله ملایم گاز کاملا سرخ و رنگ آن تیره گردد. حین سرخ شدن سبزی کمی نمک و به میزان دلخواه فلفل قرمز و ادویه مخصوص قلیه ماهی (از عطاری یا هایپرمارکت و فروشگاه های زنجیره ای تهیه کنید) را به سبزی در حال سرخ شدن اضافه کنید. حبه های سیر را ریز خرد کنید یا رنده کنید و به همراه یک قاشق غذاخوری زردچوبه کمی تفت دهید. حالا سیر تفت داده شده را به همراه ماهی مزه دار شده را به سبزی سرخ شده اضافه کنید.
مرحله چهارم
عصاره تمرهندی و آرد را هم به مواد بالا اضافه کنید و اجازه دهید تا قلیه ماهی به مدت 40 الی 50 دقیقه روی شعله ملایم گاز جا بیفتد. حین پخت قلیه ماهی به هیچ وجه آن را هم نزنید و درِ قابلمه را هم نیمه باز بگذارید و کامل نبندید تا ماهی از هم وا نرود. اگر می خواهید مواد را با هم ترکیب کنید فقط کمی قابلمه را کمی تکان بدهید. به این ترتیب قلیه ماهی مجلسی شما حسابی جا می افتد و روغن می اندازد. بعد از آماده شدن قلیه ماهی مجلسی آن را با برنج سرو و همراه با ترشی بندری نوش جان کنید.
فوت وفن ها و رازهای روش پخت قلیه ماهی جنوبی
1- در روش سنتی و اصیل طرز تهیه قلیه ماهی مجلسی جنوبی در واقع ماهی را سرخ نمی نمایند و به صورت خام در خورش می اندازند. اگر تمایل دارید می توانید کمی ماهی را سرخ کنید اما مراقب باشید گوشت ماهی خشک نگردد و نرم و آبدار باقی بماند.
2- در ترکیب سبزی قلیه ماهی حتما نسبت سبزی قلیه ماهی را رعایت کنید. در غیر این صورت قلیه ماهی تلخ می گردد و دلیل تلخی قلیه ماهی هم رعایت نکردن نسبت سبزی و زیاد ریختن شنبلیله است.
3- در روش سنتی و اصلی پخت قلیه ماهی مجلسی جنوبی و بوشهری و خوزستانی، سبزی قلیه را به همراه سیر و پیاز در یک هاون بزرگ حسابی می کوبند و له می نمایند و سپس آن ها را با هم تفت می دهند. این یکی از چند راز خوشمزگی قلیه ماهی است.
4- یکی از فوت وفن های طرز درست کردن قلیه ماهی خوشمزه جا انداختن و به روغن افتادن آن است. می توانید بعد از درست شدن قلیه ماهی و انتها زمان پخت خورش، به مدت ده دقیقه شعله گاز را بسیار ملایم کنید تا خورشتان حسابی روغن بیندازد.
5- ترکیب سبزی قلیه ماهی مجلسی باید آن قدر ریز گردد که سبزی حالت خمیری پیدا کند. برای این که سبزی قلیه ماهی حسابی ریز و خرد گردد می توانید آن را به همراه پیاز در غذاساز بریزید و با هم میکس کنید تا سبزی به ریزترین حالت ممکن خرد گردد و حالت خمیری پیدا کند و پیاز هم در خورش تعیین نباشد..
6- در صورت تمایل می توانید یک قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی را با روغن تفت دهید و اواسط پخت قلیه به آن اضافه کنید تا خوشرنگ گردد.
7- طرز تهیه قلیه ماهی خوشمزه با رب انار هم در برخی شهرهای ایران مرسوم است. در این روش به جای تمر هندی از رب انار ترش یا ملس استفاده می نمایند.
8- از هر نوع ماهی مثل قزل آلا یا هر نوع ماهی دیگری که طعم آن را می پسندید می توانید برای تهیه قلیه ماهی بهره ببرید. نکته مهم این است که ماهی مورد استفاده شما گوشتی باشد.
9- طرز درست کردن قلیه ماهی با میگو هم مرسوم است. می توانید به جای ماهی از میگو برای تهیه قلیه به همین سبک بهره ببرید، در این صورت خورش قلیه میگو مجلسی خواهید داشت.
10- طرز تهیه قلیه ماهی با تن ماهی هم به این ترتیب است. اگر ماهی در دسترس ندارید قلیه ماهی را به سادگی و به همین ترتیب با تن ماهی درست کنید.
11- جنوبی ها بلافاصله بعد میل کردن قلیه ماهی، خرمای کنجدی (خرمایی که روی آن کنجد پاشیده اند) می خورند تا سردی ماهی را بگیرند.
12- برخی جنوبی ها قلیه ماهی را با نان و بدون برنج میل می نمایند.
منبع: رکنا