ارتباط بین چاقی و حس بویایی
به گزارش وبلاگ راضانی، اخیرا در یک مطالعه معین شده است که افراد چاق توانایی کمتری برای تشخصیص و تمایز بو نسبت به افرادی که چاق نیستند، دارند.
چاقی یک شرایط پزشکی است که دلیل آن بوجود آمدن چربی بیش از حد در بدن است.
این یک مسئله دنیای است که میلیون ها نفر در سراسر دنیا را تحت تاثیر قرار می دهد و این یک عامل خطر برای دیابت و بیماری های قلبی است.
پزشکان یا متخصصان تغذیه می توانند چاقی را با استفاده از شاخص توده بدنی (BMI) شناسایی نمایند. شاخص توده بدنی یک ابزار تشخیصی است که ارزیابی می نماید آیا یک فرد با توجه به سن، جنس و قدش دارای وزن مناسب می باشد یا خیر؟
بر اساس اعلام سازمان دنیای بهداشت (WHO)، چاقی در دنیا از سال 1975 تقریبا سه برابر شده است.
در سال 2016، تقریبا 2 میلیارد نفر بزرگسال دارای اضافه وزن بودند که 650 میلیون نفر آنها چاق بودند. در همان سال 41 میلیون کودک زیر 5 سال اضافه وزن داشتند یا چاق بودند.
در سال 2013، انجمن پزشکی آمریکا (AMA) چاقی را به عنوان یک بیماری در نظر گرفت. این تصمیم نحوه برخورد جامعه پزشکی در ارتباط با این موضوع پیچیده را تغییر داد.
حکومت ایده گسترد ای را به چالش کشید که چاقی، نتیجه مستقیم مصرف بیش از حد غذا و نداشتن فعالیت بدنی کافی است. AMA ادعا کرد که بعضی افراد کنترل کامل وزن خود را ندارند.
ارتباط شگفت انگیز بین وزن و قدرت بویایی
رابطه بین بویایی و وزن بدن، تا بحال منطقه ای ناشناخته در سرزمین پهناور علم بود. محققان دانشگاه اوتاگو در نیوزلند اخیرا کشف یک ارتباط شگفت انگیز بین چاقی و توانایی بوییدن را نشان دادند.
این مطالعه شامل محققان از گروه های علوم غذایی، آناتومی، و ریاضیات/آمار بود. دانشمندان مقالات علمی در خصوص پیوند بین وزن بدن و حس بویایی را جمع آوری کردند. آنها بعلاوه اطلاعات تقریبا 1500 نفر از مطالعات تجربی و بالینی در سراسر دنیا را جمع آوری کردند.
دکتر می پنگ، نویسنده اصلی این مطالعه، از گروه علوم غذایی دانشگاه اوتاگو گفت: پس از جمع آوری شواهد، ما متوجه شدیم که در واقع یک پیوند قوی بین وزن بدن فرد و توانایی بویایی او وجود دارد - هرچه یک فرد قدرت بویایی اش بیشتر باشد، احتمال لاغر بودنش بیشتر است و بالعکس
دکتر پنگ اضافه نمود: بو، نقش مهمی در خوردن غذا دارد، زیرا بر نحوه شناسایی و انتخاب میان طعم های مختلف تاثیر می گذارد. قدرت بویایی ضعیف ممکن است باعث گردد بعضی افراد غذاهای نامناسب را انتخاب نمایند، که این امر می تواند خطر ابتلا به چاقی را افزایش دهد.
به عنوان مثال، به جای انتخاب غذاهای مناسبی مانند غلات کم چرب با شکر کمتر، ممکن است به سمت غذاهای صرفا خوشمزه تر و پرنمک تر مانند انواع گوشت و غذاهای پرقند بیشتر جذب شوند.
عمل جراحی کاهش وزن می تواند قدرت بویایی را بهبود بخشد
محققان دریافتند افرادی که به چاقی نزدیک بودند توانایی کمتری برای بوییدن و شناسایی بوها داشتند. بر اساس این یافته ها، محققان فرض را بر این گذاشتند که چاقی متابولیسم فرد را تغییر می دهد و روابط ارتباطی بین روده و مغز را تحت تاثیر قرار می دهد.
محققان تأثیر دو نوع درمان چاقی را آنالیز کردند تا راستا راه بین روده و مغز را دوباره برقرار نمایند. آنها به حذف معده (stomach removal) و بای پس معده نگاه کردند (یک روش جراحی که شامل تقسیم معده به دو کیسه و بازسازی روده کوچک برای اتصال به هر دو کیسه است)
یافته ها نشان داد که حذف معده (stomach removal)، می تواند توانایی بویایی را بهبود بخشد، در حالیکه سایر جراحی های چاقی اثر مشابهی ندارند.
بریدن معده می تواند اعصاب در معده را تغییر دهد که بر راستا ارتباطات بین روده و مغز تاثیر می گذارد، بنابراین تغییرات بو می تواند کلیدی برای تفاوت بین دو عمل جراحی باشد - در اصل، مقدار کوچکتر معده ممکن است عاملی نباشد که منجر به کاهش وزن می گردد، به احتمال زیاد به دلیل بازنشانی راستا ارتباطی روده و مغز است.
دکتر پنگ امیدوار است که این یافته ها باعث افزایش آگاهی نسبت به رابطه حیاتی بین عادات غذایی و حس هایمان گردد.
منبع: فوت و فن / medicalnewstoday.com