طرز تهیه قطاب خانگی
به گزارش وبلاگ راضانی، شیرینی قطاب از شیرینی های سنتی سرزمین ایران است و در فهرست خوراکی خوشمزه در کنار شیرینی های سنتی دیگر مانند نخودچی، پادرازی، کاک، برنجی و باقلوا محبوب دل ایرانی ها است. در بسیاری از شهرهای ایران معتقد هستند که در مناسبت های مذهبی و عید سال نو باید با شیرینی های سنتی از مهمانان پذیرایی گردد و به همین علت بسیاری از کدبانوهای ایرانی به پخت شیرینی سنتی مشغول می شوند.
شیرینی قطاب از شیرینی و سوغاتی های سنتی استان یزد است. بافت این شیرینی دارای دو بخش بیرونی و درونی است. بخش بیرونی خمیر این شیرینی نان است و بخش داخلی آن را ترکیی از موادی مانند هل، شکر و پودر بادام تشکیل می دهد. یک نوع دیگر این شیرینی هم وجود دارد که مخصوص شهر کرمان است. در این شیرینی به جای پودر بادام از پودر مغزهایی مانند گردو و پسته استفاده می گردد و تفاوت دیگری ندارد.
طرز تهیه شیرینی قطاب یزدی
- زمان آماده سازی: 40 دقیقه
- زمان استراحت خمیر: 60 دقیقه
- زمان پخت: 30 دقیقه
- زمان تهیۀ شیرینی: 130 دقیقه
مواد لازم برای تهیه قطاب یزدی خانگی(مواد لازم برای 20 نفر)
- ماست: ½ پیمانه
- تخم مرغ: 1 عدد
- کره: 100 گرم
- شکر: 1 پیمانه
- آرد سفید شیرینی پزی: 3 پیمانه
- بکینگ پودر: 1 قاشق چای خوری
- بادام خردشده یا پودر بادام: ½ پیمانه
- پودر هل: ½ قاشق چای خوری
- پودر دارچین: 1 قاشق چای خوری
- پودر قند و پودر پسته برای تزیین شیرینی: به مقدار لازم
مراحل دستور تهیه قطاب یزدی و خانگی
- همان طور که در مواد اولیه مشاهده کردید، در مواد اولیۀ شیرینی قطاب ماست و بکینگ پودر موجود است. دقت کنید در دستورهای شیرینی پزی که برای تهیۀ خمیر، ماست و بکینگ پودر وجود دارد بهتر است این دو را باهم مخلوط کنید تا حجم آن ها دو برابر گردد. بکینگ پودر را به جای آرد با ماست مخلوط می کنید.
- کره را از قبل از یخچال خارج کنید تا به دمای محیط برسد و نرم گردد. کرۀ نرم شده را با نصف پیمانۀ شکر مخلوط کنید. ماست حجم گرفته شده را نیز به ترکیب کره اضافه کنید و این مخلوط را هم بزنید تا مایع صاف و یکدست گردد. (دقت کنید این شیرینی دارای طعم کره ای است. اگر طعم کره را نمی پسندید می توانید به جای نصف اندازۀ کره از روغن جامد قنادی بهره ببرید)
- آرد را سه بار الک کنید و به مایع اضافه کنید. آرد را به یک باره اضافه نکنید. آرد باید کم کم به مخلوط اضافه گردد. مخلوط شما به مقدار ای به آرد احتیاج دارد که به دست نچسبد و کاملاً یکدست شده باشد. آردهایی که تهیه می کنید به دلیل مقدار متفاوت گلوتن موجود، باهم فرق دارند و نباید در هیچ دستور پختی آرد را یک دفعه اضافه کنید.
- یک کاسه را چرب کنید و خمیر شیرینی را در کاسه قرار دهید و روی آن را بپوشانید. به خمیر در جای گرم برای مدت یک ساعت استراحت بدهید. مقدار کمی از چسبندگی خمیر شیرینی پس از استراحت از بین می رود و خمیری لطیف و یکدست آماده می گردد، اما اگر خمیر پس از استراحت بازهم چسبندگی داشت از مقدار کمی آرد بهره ببرید.
- برای تهیۀ مواد میانی شیرینی قطاب یزدی تمام مواد خشک شامل نصف پیمانۀ باقیماندۀ شکر، پودر بادام، پودر هل و پودر دارچین را باهم مخلوط کنید.
- پس ازاینکه خمیر شیرینی به مقدار لازم استراحت کرد، آن را کاملاً پهن کنید. سپس خمیر پهن شده را قالب گرد بزنید.
- داخل قالب های گرد حدود یک قاشق از مواد میانی را بریزید و لبه های یک طرف خمیر را روی طرف مقابل قرار دهید و آن را به هم با انگشت فشار دهید. از یک طرف خمیر آغاز کنید به پیچیدن و لبه های خمیر را پیچ بدهید. به جای پیچیدن لبه های شیرینی می توانید با چنگال لبه های دو طرف را به هم بچسبانید.
- در یک قابلمه کوچکی به مقدار کافی روغن بریزید و قطاب ها را یکی یکی داخل روغن سرخ کنید. پس ازاینکه شیرینی ها سرخ شدند آن ها را روی یک پارچۀ تمیز قرار دهید تا روغن اضافی گرفته گردد. در پایان روی شیرینی ها پودر قند و پودر پسته بریزید و آن ها را تزیین کنید.
- برای پخت این شیرینی در فر باید کف سینی را چرب کنید و دمای فر را روی 180 درجۀ سانتی گراد تنظیم کنید. شیرینی های قطاب یزدی آماده شده را در سینی بچینید. روی شیرینی ها با قلم مو مقدار کمی شیر و روغن مایع بزنید و به مدت 20 دقیقه اجازه دهید تا شیرینی ها پخته شوند.
نکات طلایی که در طرز تهیه قطاب
- برای تهیۀ خمیر این شیرینی می توانید به جای ماست از شیر بهره ببرید. مقدار شیر مورد استفاده باید به همان مقدار ماست باشد.
- برای تهیۀ قطاب عسلی می توانید به جای شکر برای مواد میانی از عسل بهره ببرید.
- اگر می خواهید شیرینی های خوش رنگ تر و طلایی تر داشته باشید بهتر است هنگام سرخ کردن آن ها را با قاشق در روغن به صورت پیوسته بگردانید تا همۀ قسمت ها به طور یکنواخت سرخ گردد.
- پس از آماده کردن خمیر اجازه ندهید در مجاورت هوا قرار بگیرد و بلافاصله روی آن را بپوشانید. مجاورت خمیر و هوا باعث کم پف شدن شیرینی ها می گردد.
- به جای پودر بادام می توانید از پودر مغزهای دیگر مانند گردو، پسته و خوراکی های دیگر هم بهره ببرید.
- اگر مقدار بکینگ پودر را بیش از مقدار گفته شده در این دستور اضافه کنید، شیرینی ها بیش ازحد معمول پف می نمایند و هنگام سرخ کردن شکل آن ها خراب می گردد.
- اگر قطاب های توپی دوست دارید داشته باشید کافی است، پس از قرار دادن مواد روی خمیر آن ها را با دست به صورت گرد فرم دهید و سپس سرخ کنید.
- اگر قالب دایره ای با سایز مناسب برای شیرینی قطاب در دسترس ندارید، می توانید با یک استکان روی خمیر را قالب بزنید.
- برای اینکه شیرینی هایتان عطر دل نشینی داشته باشد، می توانید به مواد میانی این رسپی یک قاشق گلاب اضافه کنید.
جمع بندی
- از آنجایی که این شیرینی یکی از شیرینی های اصیل و سنتی است، دستور تهیه های متفاوتی برای آن آورده شده است، اما ما برترین و خوشمزه ترین دستور تهیه قطاب را برایتان در این مطلب آماده نموده ایم.
- اگر مواد اولیه و مراحل تهیۀ قطاب یزدی - قطاب روسی را طبق دستور گفته شده اجرا کنید، عطر، طعم و کیفیت فوق العاده را در شیرینی های خود مشاهده خواهید کرد.
- بهتر است این شیرینی را مواد تازه تهیه کنید و در پذیرایی از مهمانان از آن بهره ببرید.
- این شیرینی در دستۀ شیرینی های تر و خشک قرار گرفته است و به دلیل مواد مغزی که در آن استفاده می گردد خواص زیادی دارد.
- این شیرینی سنتی را می توانید به عنوان میان وعده و دسر برای عزیزان و مهمانان خود سرو کنید.